Кадър: Bulgaria ON AIRОмбудсманът Диана Ковачева е разтревожена от актове на

...
Кадър: Bulgaria ON AIRОмбудсманът Диана Ковачева е разтревожена от актове на
Коментари Харесай

Омбудсманът срещу полицейското насилие: Да не пращат хора на протест с лабилни нерви

Кадър: Bulgaria ON AIR

Омбудсманът Диана Ковачева е разтревожена от актове на полицейско принуждение над протестиращи, разгласи самата тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

" Ситуацията е тревожна. Следя тези митинги с нараснало внимание от позиция на заплахата от приложимост на мощ. Има превишаване на рамките на възможно принуждение ", съобщи омбудсманът, разяснявайки нестихващите към този момент 22 дни антиправителствени митинги, написа dnes.bg.

За бития леден от Хага и другото потърпевшо момче на 11 юли тя твърди, че има разминаване в информацията. Двете задържани момчета били държани цяла нощ в полицията, а чак на идващия ден са откарани в болница. Омбудсманът уточни, че от Министерство на вътрешните работи са се съобразили с рекомендацията ѝ инспекцията да не отнеме 30 дни.

" Задала съм един ред въпроси към министъра и чакам да ми се отговори. Липсата на дейно следствие е нарушаване на Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида. Наказанията би трябвало да бъдат наложени бързо. Полицейските чиновници би трябвало да пречупват съпротивата без да нанасят контузии. Наказанието би трябвало да бъде съразмерно на осъщественото нарушаване ",  съобщи Диана Ковачева пред Bulgaria ON AIR .

В студиото на " България заран " тя се съгласи, че служителите на реда са сложени в тежки условия и 24 часа охраняват митингите, само че акцентира, че няма по какъв начин да бъдат изпращани хора с лабилни нерви и нездрава душeвност.

Омбудсманът разяснява и задаващата се нова образователна година в обстановката на коронавирусна пандемия.

" Много тъжби има от родители и въпроси, свързани с началото на образователната година. Беше оповестено, че ще стартира по обичайния метод. Но въпросът е каква е организацията за посрещането на децата и учителите, тъй че да е безвредно за тяхното здраве. Как в тези неразтегателни стаи децата ще бъдат на 1,5 м едно от друго? Има ли подготвеност да се реагира при инфектирани деца или учители? До каква степен имаме подготвеност да се организира съответно онлайн образование? Имаше елементи в България, където децата не получиха съответно обучение тази година ", разяснява още Диана Ковачева.

Омбудсманът подчертава върху казуса с цифровата беднотия и попита дали има разбор на слабостите и дефицитите на миналата образователна година. Освен до вътрешния министър, тя е писала и до министъра на образованието с редица въпроси. По думите ѝ всяка страна търси решение на казуса в границите на личния си бюджет и система.

" По Конституция образованието е гратис. В случая интернетът и устройството са достъп до обучение. Въпросът е и дали самите учители са готови да работят по този метод. Техните права също би трябвало да бъдат съобразени. Децата ни прекарват доста време пред компютрите ", изясни Ковачева.

По отношение на Топлофикация и цените на парното Ковачева уточни, че е писала на ръководителя на КЕВР и шефа на " Топофикация ". От идващия отоплителен сезон ще има по-високи цени на услугата " дялово систематизиране ", само че на уеб страницата на " Топофикация " няма инфорамция какви ще бъдат тези цени. Нарушава се Закона за отбрана на потребителите. Топлинните счетоводители са ненужно звено във веригата, съобщи още омбудсманът.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР